Kazandibi Recipe

Kazandibi Recipe
Kazandibi Recipe

Urdu And English


Ingredients:

1 cup Milk

1/2 cup corn flour

1/2 cup rice flour

1 tsp vanilla essence

1 egg yolk

5 cups milk

1 & 1/2 cup caster sugar

2-3 tbsp butter

3-4 tbsp caster sugar

Directions:

Heat milk in a pan and bring it to boil.

Add sugar and let it dissolve.

in a bowl add milk, corn flour, rice flour and whisk it well.

Add corn flour mixture in boiling milk and whisk it continuously.

Cook until it gets thicken.

In a Pyrex dish spread butter well, and spread the sugar.

Turn on the flame and let the sugar melt in the dish.

Add 2-3 spoon of thicken mixture over the melted sugar and mix it well.

Add the remaining mixture and cook for 4-5 minutes on medium high flame.

Let it cool then keep it in refrigerator for 4-5 hours or overnight.

Garnish it with pistachio.

Preparation Time:10 minutes

Cooking Time:30 minutes

Serve:4-5 persons


اجزاء:


دودھ 1کپ


کارن فلار آدھا کپ


چاولوں کا آٹا آدھا کپ


ونیلا ایسنز 1چائے کا چمچ


انڈے کی زردی 1عدد


دودھ 5کپ


کاسٹر شوگر 1اور آدھا کپ


مکھن 2-3کھانے کے چمچ


کاسٹر شوگر 3-4کھانے کے چمچ


کارن فلار مکسچرترکیب:


ایک باؤل کارن فلار،چاولوں کا آٹا اور دودھ ڈال کراچھی طرح مکس کرلیں۔


اب ایک پین میں دودھ گرم کر کے اس میں کاسٹر شوگر اور تھوڑی تھوڑ ی کر کے انڈے کی زردی ڈال کر اچھی طرح مکس کرتے جائیں۔


پھر اس میں ونیلا ایسنز ڈال کر اچھی طرح مکس کریں۔


اب اس میں تھوڑ اتھوڑا کرکے کارن فلار مکسچر ڈالیں اور گاڑھا ہونے تک ہلاتے جائیں۔


پھر ایک پین میں مکھن اور کاسٹر شوگر ڈال کر چولہے پر رکھ دیں اور چینی پگھلنے دیں۔


اب اس میں تیار کیا ہوا مکسچرڈالیں اور مکس کریں ۔


پھر تیار کئے ہوئے مکسچر کی دوبارہ لئیر بنائیں اور تیز آنچ پرچار سے پانچ منٹ پکنے دیں۔


اب اسے چار سے پانچ گھنٹے کے لئے فریج میں رکھ دیں۔


پستہ کے ساتھ گارنش کر کے سرو کر یں۔


تیاری کا وقت :10 منٹ


پکانے کا وقت :30 منٹ


افراد :افراد 4-5