Bread Lasagna Recipe

Bread Lasagna Recipe
Bread Lasagna Recipe


Urdu And English




Ingredients for white sauce:

2 cups Milk

1 tbsp Butter

2 tbsp All-purpose flour

1 tsp Oregano

Salt to taste

1 tsp White pepper

Ingredients for chicken mince:

1/2 kg Chicken mince

1/2 cup Onion

1 tbsp Garlic

1 cup Tomato (chopped)

1 cup Tomato ketchup

Salt to taste

1 tbsp Red chili flakes

1 tsp Black pepper powder

1/2 tbsp Oregano

Ingredients for sautéed veggies:

1/4 cup Green capsicum

1/4 cup Red bell pepper

1/4 Yellow bell pepper

1/4 cup Mushroom (chopped)

1/4 cup Corn

Salt to taste

1 tsp Red chili flakes

Ingredients for assembling:

8 slices Bread

Mozzarella cheese as required

Cheddar cheese as required

Oregano (for sprinkle)

Directions for white sauce:

In a pan add butter, flour and cook for a minute.

Then add milk, oregano, salt and white pepper.

Cook on low flame until sauce is normal thick. Set aside.

Directions for chicken mince:

In pan heat oil, add onion and cook until translucent. Add garlic and 

cook for 2 minutes.

Then add chicken mince and cook for 5 minutes.

Add tomato, salt, chili flakes, black pepper and oregano. Cook for 6 to 7 minutes.

When chicken is fully cooked, add ketchup and cook for 3 to 4 minutes more. Set aside.

Directions for sautéed veggies:

In pan heat oil, add capsicum, bell peppers, corn, mushrooms, chili flakes and salt.

Sauté all the veggies for 2 to 3 minutes. Set aside.

Assembling:

Take bread slices, cut edges then with rolling pin flatten the bread slices equally.

In baking dish spread white sauce on bottom and then place four bread slices on top.

Then add chicken mince filling, cheddar cheese, mozzarella cheese and sauté veggies on top.

Cover with four more slices of bread, spread white sauce, sauté veggies and sprinkle oregano.

Bake in a preheated oven at 180 degrees until cheese melts.

Serve your yummy vegetable bread lasagna.

Preparation Time:15-20 minutes

Cooking Time:25-30 minutes

Serve:3-4 persons


وائٹ سوس بنانے کے اجزاء:


دودھ 2کپ


مکھن 1کھانے کا چمچ


میدہ 2کھانے کے چمچ


اوریگانو 1چائے کا چمچ


نمک حسبِ ذائقہ


سفید مرچ 1چائے کا چمچ


چکن قیمہ بنانے کے اجزاء:


چکن قیمہ آدھا کلو


پیاز آدھا کپ


لہسن 1کھانے کا چمچ


ٹماٹر 1کپ


ٹماٹو کیچپ 1کپ


نمک حسبِ ذائقہ


کٹی لا ل مرچ 1کھانے کا چمچ


کالی مرچ پاؤڈر 1چائے کا چمچ


اوریگانو آدھا کھانے کا چمچ


سبز یاں فرائی کر نے کے اجزاء:


سبز شملہ مرچ 1چوتھائی کپ


سرخ شملہ مرچ 1چوتھائی کپ


پیلی شملہ مرچ 1چوتھائی کپ


مشروم 1چوتھائی کپ


نمک حسبِ ذائقہ


کٹی لال مرچیں 1چائے کا چمچ


اسمبلنگ کے اجزاء:


بریڈ سلائس 8عدد


موزریلا چیز حسبِ ضرورت


چیڈر چیز حسبِ ضرورت


اوریگانو حسبِ ضرورت


ترکیب:


ایک پین میں مکھن اور میدہ ڈال کر ایک منٹ پکا لیں۔


اب اس میں دودھ، اوریگانو، نمک اور سفید مرچ ڈال کر ہلکی آنچ پر پکائیں۔


پھر سوس کو تھوڑا سا گاڑھا ہونے تک پکائیں اور سائیڈ پر رکھ دیں۔


چکن قیمہ بنانے کی ترکیب:


ایک پین میں کھانے کا تیل گرم کرکے اس میں پیاز اور لہسن ڈال کر تھوڑا سا پکا لیں۔


اب اس میں چکن کا قیمہ ڈال کر پانچ منٹ تک پکا لیں۔


پھر اس میں ٹماٹر، نمک، کٹی لال مرچ، کالی مرچ اور اوریگانو ڈال کر چھ سے سات منٹ پکائیں۔


جب قیمہ اچھے سے پک جائے تو اس میں کیچپ ڈال کر تین سے چار منٹ تک پکا لیں، چکن فلنگ تیار ہے۔


سبزیاں فرائی کر نے کی ترکیب:


ایک پین میں کھانے کا تیل گرم کر کے اس میں سبز شملہ مرچ، سرخ شملہ مرچ، پیلی شملہ مرچ، مشروم، کارن، نمک اور کٹی لال مرچ ڈال کر دو سے تین منٹ پکا لیں، فرائی سبزیاں تیار ہیں۔


اسمبلنگ:


بریڈ سلائس لے کر ان کی سائیڈیں کاٹ کر بیل کر پتلا کر لیں۔


اب ایک بیکنگ ڈِش میں تیار کی ہوئی وائٹ سوس پھیلا لیں۔


پھر اس پر بریڈ سلائس رکھ کر چکن قیمہ پھیلا دیں۔


اب اس پر موزریلا، چیڈر چیز اور فرائی کی ہوئی سبزیاں پھیلا لیں۔


پھر بریڈ سلائسز کی ایک اور تہہ لگائیں اور اس پر موزریلا، چیڈر چیز اور فرائی کی ہوئی سبزیاں ڈال دیں۔


اب اس پر اوریگانو چھڑک کر اوون میں ایک سو اسی درجہ حرارت پر چیز پگھلنے تک بیک کر لیں۔


مزیدار بریڈ لزانیہ تیا ر ہے۔


تیاری کا وقت :15-20 منٹ


پکانے کا وقت :25-30 منٹ


افراد :افراد 3-4