Tex Mex Pizza Recipe

Tex Mex Pizza Recipe
Tex Mex Pizza Recipe

Urdu And English


Ingredients for dough:

1/2 kg All-purpose flour

1/2 tsp Salt

1 tsp Yeast

1 tsp Sugar

2 tbsp Oil

Warm water for kneading

Ingredients for tex mex seasoning:

2 tbsp Chili powder

1 tbsp Paprika

1 tbsp Oregano

1 tsp Garlic powder

1/2 tsp Salt

1/2 tsp Black pepper

Ingredients for chicken:

1 tbsp Oil

1/2 kg Chicken mince

2 tbsp Tex mex seasoning

Ingredients for toppings:

Pizza sauce (as required)

Mushrooms slices (as required)

Capsicum chopped (as required)

Sweet corn (as required)

Olives (as required)

Jalapenos (as required)

Pineapple chunks (as required)

Mozzarella cheese (as required)

Cheddar cheese (as required)

Oregano for sprinkle

Chili flakes for sprinkle

Directions for dough:

Take a bowl add flour, salt, yeast, sugar and oil.

Knead with lukewarm water until your dough is completely done.

Cover with cling film and rest for 5 to 10 minutes.

Note: Thin crust pizza dough doesn’t need to proof much.


Directions for seasoning:

In a bowl mix chili powder, paprika, oregano, garlic powder, salt and black pepper.

Your tax max seasoning is ready.

Direction for chicken:

In a bowl add chicken mince and tex mex seasoning. Mix it well.

In a pan heat oil, cook chicken mince on medium low flame for 8 to 10 minutes.

Assembling:

Take 125 gram dough ball for 10 inch pizza.

Grease your pan, roll your dough out and spread on pan.

Prick it with help of a fork, then spread pizza sauce, prepared mince and mozzarella.

Then top it with cheddar cheese, mushroom, capsicum, sweet corn, olives, jalapeno and pineapple chunks.
Sprinkle oregano and red chili flakes on top.

Bake in a preheated oven at 250 degrees for 10 to 12 minutes.

Your tax max thin crust pizza is ready to serve.

Preparation time: 15-20 minutes

Cooking time: 35-40 minutes

Serving: 2-3 persons


ٹیکس میکس کرسٹ پیزا ریسپی
ڈو کے اجزاء:

میدہ آدھا کلو

نمک آدھا چائے کا چمچ

خمیر 1چائے کا چمچ

چینی 1چائے کا چمچ

کھا نے کا تیل 2کھانے کے چمچ

ٹیکس میکس سیزننگ کے اجزاء:

چِلی پاؤڈر 2کھانے کے چمچ

پیپریکا 1کھانے کا چمچ

اوریگانو 1کھانے کا چمچ

لہسن پاؤڈر 1چائے کا چمچ

نمک آدھا چائے کا چمچ

کالی مرچ آدھا چائے کا چمچ

چکن کے اجزاء:

کھانے کا تیل 1کھانے کا چمچ

چکن قیمہ آدھا کلو

ٹیکس میکس سیزننگ 2کھانے کے چمچ

ٹوپنگ کے اجزاء:

پیزا سوس حسبِ ضرورت

مشروم سلائس حسبِ ضرورت

شملا مرچ حسبِ ضرورت

سویٹ کارن حسبِ ضرورت

کالازیتون حسبِ ضرورت

جیلپینو حسبِ ضرورت

اننا س حسبِ ضرورت

موزریلا چیز حسبِ ضرورت

چیڈر چیز حسبِ ضرورت

اوریگانو چھڑکنے کے لئے

کٹی لال مرچ چھڑکنے کے لئے

ڈو ترکیب:

ایک باؤل میں میدہ،نمک، خمیر، چینی،کھانے کا تیل ڈال کر تھوڑا تھوڑا پانی ڈالیں اور نرم ڈو گوندھ لیں۔

اب کلنگ سے پانچ سے دس منٹ ڈھک کر رکھ دیں۔

سیزننگ ترکیب:

ایک باؤل میں چِلی پاؤڈر، پیپریکا، اوریگانو، لہسن پاؤڈر، نمک اور کالی مرچ ڈال کر

چکن ترکیب:

ایک باؤل میں چکن قیمہ اور ٹیکس میکس سیزننگ ڈال کر اچھی طرح مکس کریں۔

اب ایک پین میں کھانے کا تیل گرم کرکے اس میں چکن قیمہ ڈالیں اور درمیانی ہلکی آنچ پر آٹھ سے دس منٹ پکائیں۔

اسمبلنگ:

دس انچ پیزا بنانے کے لئے ایک سو پچیس گرم ڈو لیں۔

اب اپنے ہاتھوں کو گریس کر کے ڈو بیل لیں اور پیزا پین میں پھیلا دیں۔

پھر کانٹے سے نشان لگاکر پیزا سوس، تیار کیا ہوا قیمہ اور موزریلا چیز پھیلا دیں۔

اب اس پر چیڈر چیز، مشروم، شملا مرچ، سویٹ کارن، کالا زیتون، جیلپینو اوراننا س ڈالیں۔

پھر اس پر اوریگانو اور کٹی لال مرچ چھڑک دیں۔

اب پہلے سے گرم اوون میں دو سو پچاس کے درجہ حرارت پر دس سے بارہ منٹ پکائیں۔

مزیدار ٹیکس میکس پیزا تیار ہے۔

تیار ی کا وقت: 15-20منٹ

پکانے کا وقت: 35-40منٹ

افراد: 2-3