Daal kabab 

(Daal With Chicken Kabab Recipe)

Daal kabab (Daal With Chicken Kabab Recipe)
Daal kabab (Daal With Chicken Kabab Recipe)

Urdu And English


Ingredients for Kabab:

1/2 kg Chicken mince

1 cup Onion (finely chopped)

1 tbsp Ginger garlic paste

1/4 tsp Garam masala powder

1/2 tsp Cumin powder

1 tsp Coriander grounded

1 tsp Turmeric powder

2 tbsp Oil

3 tbsp Coriander green

Salt to taste

1 tbsp Green chilies

1/2 cup Chickpea powder (roasted)

1 tbsp Red chili flakes

1 Egg

Ingredients for gravy:

1 cup Yellow lentil

1 cup Red lentil

1 cup Onion (chopped)

1 cup Tomatoes (blended)

1 tbsp Ginger garlic paste

1/2 tsp Garam masala

1 tsp Turmeric powder

Salt to taste

Ingredients for tarka:

1 tbsp Cumin seeds

2 tbsp Oil

1 Bay leaf

5-6 Red chilies whole

Directions for kabab:

In a bowl add chicken mince, onion, ginger garlic paste, garam masala, cumin powder, coriander powder, salt, green chilies, chickpea powder, chili flakes and red chili powder.

Mix all these ingredients well, grease your hands then make small oval shape mini kabab.

Deep fry in oil until light golden brown. Set aside.

Directions for gravy:

Soak both lentils together for half an hour.

In a pan heat oil, add chopped onion and cook for 3 to 4 minutes.

Then add ginger garlic paste and mix it well.

Add red chili powder, turmeric, salt and cook for 5 to 6 minutes.

Then add tomato puree, lentils, water as required and mix well.

Cook on low flame for 30 to 40 minutes until its lentil is fully tender.

In a pan heat oil, add cumin , red chilies, bay leaf and give it a good stir until cumin is light golden brown.

Your tarka is ready. Pour on your prepared dish and serve.

Preparation time: 15-20 minutes

Cooking time: 35-40 minutes

Serving: 5-6 persons


چکن قیمہ آدھا کلو

پیاز 1کپ

ادرک لہسن پیسٹ 1کھانے کا چمچ

گرم مصالحہ پاؤڈر 1چوتھائی چائے کا چمچ

ذیرہ پاؤڈر آدھا چائے کا چمچ

کٹا ہوادھنیا 1چائے کا چمچ

کھانے کا تیل 2کھانے کے چمچ

سبز دھنیا 3کھانے کے چمچ

نمک حسبِ ذائقہ

سبز مرچیں 1کھانے کا چمچ

بیسن آدھا کپ

کٹی لال مرچ 1کھانے کا چمچ

انڈہ 1عدد

گریوی کے اجزاء:

دال مونگ 1کپ

دال مسور 1کپ

پیاز 1کپ

بلینڈ کئے ہوئے ٹماٹر 1کپ

ادرک لہسن پیسٹ 1کھانے کا چمچ

گرم مصالحہ آدھا چائے کاچمچ

ہلدی پاؤڈر 1چائے کا چمچ

نمک حسبِ ذائقہ

تڑکا کے اجزاء:

ذیرہ 1کھانے کا چمچ

کھانے کا تیل 2کھانے کے چمچ

کڑی پتا 1عدد

ثابت لال مرچیں 5-6عدد

کباب بنانے کی ترکیب:

ایک باؤل میں چکن قیمہ، پیاز، ادرک لہسن پیسٹ، گرم مصالحہ، ذیرہ پاؤڈر، دھنیا پاؤڈر، نمک، سبزمرچیں،بیسن،کٹی لال مرچ اور لال مرچ پاؤڈر ڈال کر تمام اجزا اچھی طرح مکس کریں۔

اب ہاتھوں کو گریس کر کے تیار کئے ہوئے مکسچر سے انڈے کی شکل کے کباب بنا کر لائٹ
 گولڈن براؤن ہونے تک فرائی کر لیں، کباب تیار ہیں۔

گریوی بنانے کی ترکیب:

دال مونگ اور دال مسور کو آدھے گھنٹے کے لئے بھگو کر رکھ دیں۔

اب ایک پین میں کھانے کا تیل گرم کرکے اس میں پیاز ڈالیں اور تین سے چار منٹ پکائیں۔

پھر اس میں ادرک لہسن پیسٹ ڈال کر اچھی طرح مکس کریں۔

اب اس میں لال مرچ پاؤڈر، ہلدی اور نمک ڈال کر پانچ سے چھ منٹ پکائیں۔

پھر اس میں پسے ہوئے ٹماٹر، دالیں اور حسبِ ضرورت پانی ڈال کر اچھی طرح مکس کریں۔

اب دالوں کو ہلکی آنچ پر تیس سے چالیس منٹ اچھی طرح گلنے تک پکائیں۔

پھر ایک پین میں کھانے کا تیل گرم کرکے اس میں ذیرہ، لال مرچیں اور کڑی پتا ڈال کر لائٹ گولڈن براؤن ہونے تک مکس کرتے جائیں، گریوی تیار ہے۔

گریوی کو تیار کئے ہوئے کبابوں پر ڈال دیں۔

تیاری کا وقت: 15-20منٹ

پکانے کا وقت: 35-40منٹ

افراد: 5-6