Malai Boti Handi With Gravy Recipe

Malai Boti Handi With Gravy Recipe
Malai Boti Handi With Gravy Recipe

Urdu And English



BBQ Malai Gravy

Ingredients for chicken:

1 kg Chicken boneless

1 tsp White pepper powder

1 tbsp Ginger garlic paste

1 tbsp Cream

1/2 tbsp Cumin powder

Salt to taste

1 tbsp Green chilies (chopped)

2 tbsp Yogurt

2 tbsp Lemon juice

2 tbsp Oil

Ingredients for cashew paste:

10-12 Cashews

1 tbsp Poppy seeds (soaked)

Ingredients for gravy:

1 cup Onion (finely chopped)

2 tbsp Cashew paste

1 tbsp Ginger garlic paste

1 tbsp White pepper powder

1 tbsp Green chilies (chopped)

1/2 tsp Black pepper powder

1 tsp Cumin powder

1 cup Yogurt

1 cup Milk

1/2 cup Cream

1 tbsp Fenugreek dried

Directions for chicken:

In a bowl add chicken, white pepper, ginger garlic paste, cream, cumin powder, salt, green chilies, yogurt and lemon juice.

Mix well and marinate for 2 to 3 hours at least. Take steel skewers and thread chicken pieces on them.

Heat coals and BBQ them until fully cooked. Set aside.

Directions for paste:

In a blender add poppy seeds and cashew nuts.

Blend well until you get a fine paste. Set aside.

Directions for gravy:

In a pan heat oil, add chopped onion and cook until translucent.

Then add ginger garlic paste and cook for 3 to 4 minutes.

Add cashew paste, black pepper, white pepper, salt, green chilies, cumin powder and cook for 3 minutes.

Now add yogurt and cook until oil separates. Then add milk and cook 

for 5 to 6 minutes.

Add cream, cooked malai boti and cook for 3 to 4 minutes. Lastly add fenugreek leaves and mix.

Your tasty BBQ malai gravy is ready to serve.

Preparation time: 15-20 minutes

Cooking time: 25-30 minutes

Serving: 3-4 persons


ملائی بوٹی ہانڈی وِدگریوی ریسپی

چکن کے اجزاء:

چکن بون لیس 1کلو

سفید مرچ پاؤڈر 1چائے کا چمچ

ادرک لہسن پیسٹ 1کھانے کا چمچ

کریم 1کھانے کا چمچ

ذیرہ پاؤڈر آدھا کھانے کا چمچ

نمک حسبِ ذائقہ

سبز مرچیں 1کھانے کا چمچ

دہی 2کھانے کے چمچ

لیموں کا رس 2کھان کے چمچ

کاجو پیسٹ کے اجزاء:

کاجو 10-12عدد

خشخاش 1کھانے کا چمچ

گریوی بنانے کے اجزاء:

پیاز 1کپ

کاجو 2کھانے کے چمچ

ادرک لہسن پیسٹ 1کھانے کا چمچ

سفید مرچ پاؤڈر 1کھانے کا چمچ

سبز مرچیں 1کھانے کا چمچ

کالی مرچ پاؤڈر آدھا چائے کا چمچ

ذیرہ پاؤڈر 1چائے کا چمچ

دہی 1کپ

دودھ 1کپ

کریم آدھا کپ

خشک میتھی 1کھانے کا چمچ

چکن بنانے کی ترکیب:

ایک باؤل میں چکن، سفید مرچ، ادرک لہسن پیسٹ، کریم، ذیرہ پاؤڈر، نمک، سبز مرچیں، دہی اور لیموں کا رس ڈال کر تمام اجزا اچھی طرح مکس کریں اور دو سے تین گھنٹے میرینیٹ کر لیں۔

اب سیخوں پر چکن لگا ئیں اور کوئلوں پر اچھی طرح پکنے تک پکائیں۔

پیسٹ ترکیب؛

ایک بلینڈر میں خشخاش اور کاجو ڈال کر اچھی طرح بلینڈ کرلیں۔

گریوی ترکیب:

ایک پین میں کھانے کا تیل گر م کرکے اس میں پیاز ڈال کر تھوڑا سا پکا لیں۔

اب اس میں ادرک لہسن پیسٹ ڈال کر تین سے چار منٹ پکائیں۔

پھر اس میں تیار کی ہوئیء کاجو پیسٹ، کالی مرچ، سفید مرچ، نمک، سبز مرچیں اور ذیرہ پاؤڈر ڈال کر تین منٹ پکائیں۔

اب اس میں دہی ڈال کر آئل علیحدہ ہونے تک پکائیں۔

پھر اس میں دودھ ڈال کر پانچ سے چھ منٹ پکائیں۔

اب اس میں کریم اور تیار کی ہوئی ملائی بوٹی ڈال کر تین سے چار منٹ پکائیں۔

پھر آخر میں میتھی ڈال کر اچھی طرح مکس کریں۔

مزیدار باربی کیو ملائی گریوی تیار ہے۔

تیار ی کا وقت: 15-20منٹ

پکانے کا وقت: 25-30منٹ

افراد: 3-4