Lahori Murgh Cholay Recipe

Lahori Murgh Cholay Recipe
Lahori Murgh Cholay Recipe

Urdu And English


Ingredients:

5 Chicken leg pieces

1 cup White chickpea

1 tbsp Ginger garlic paste

Salt to taste

1 cup Onion (chopped)

1 cup Tomato puree

1 tbsp Red chili powder

1/4 cup Split red lentil

1 tsp Coriander powder

1 tsp Turmeric powder

2-3 Green chilies

1/2 tsp Garam masala

1 tsp Cumin

1 Curry leaf

4-5 Cloves

5-6 Black pepper

Green coriander for garnish

Directions:

Soak chickpeas overnight then boil until fully cooked.

In a pan heat oil, then add onion and cook until translucent. Add ginger garlic paste and mix.

Then add salt, red chili powder, turmeric, curry leaf, black cloves, black pepper, cumin and cook for 2 to 3 minutes.

Then add tomato puree, chicken leg pieces and cook for 10 to 12 minutes.

Add red lentil, water as required and cook for 15 minutes until lentil is cooked properly.

In the end add boiled chickpea; cover it with lid for 10 to 15 minutes more and your dish is ready.

Garnish with green chilies, coriander, ginger and serve tasty lahori murgh cholay.

Preparation time: 15-20 minutes

Cooking time: 40-45 minutes

Serving: 3-4 persons


لاہوری مرغ چھولے ریسپی


اجزاء:


چکن لیگ پیس 5عدد


سفید چنے 1کپ


ادرک لہسن پیسٹ 1کھانے کا چمچ


نمک حسبِ ذائقہ


پیاز 1کپ


پسے ہوئے ٹماٹر 1کپ


لال مرچ پاؤڈر 1کھانے کا چمچ


دال مسور 1چوتھائی کپ


دھنیا پاؤڈر 1چائے کا چمچ


ہلدی پاؤڈر 1چائے کا چمچ


سبز مرچیں 2-3عدد


گرم مصالحہ آدھا چائے کا چمچ


ذیرہ 1چائے کا چمچ


کڑی پتا 1عدد


لونگ 4-5عدد


کالی مرچ 5-6عدد


سبز دھنیا گارنش کے لئے


ترکیب:


سفید چنوں کو رات بھر بھگو کر رکھیں اورابال لیں جب تک چنے اچھی طرح پک جائیں۔


اب ایک پین میں کھانے کا تیل گرم کر کے اس میں پیاز ڈال کر تھوڑا سا پکا لیں۔


پھر اس میں ادرک لہسن پیسٹ ڈال کر اچھی طرح مکس کریں۔


اب اس میں نمک، لال مرچ پاؤڈر، ہلدی، کڑی پتا، کالی لونگ اور ذیرہ ڈال کر دو سے تین منٹ پکائیں۔


پھر اس میں پسے ہوئے ٹماٹر اور چکن لیگ پیس ڈال کر دس سے بارہ منٹ پکائیں۔


اب اس میں دال مسور اور حسبِ ضرورت پانی ڈال کر پندرہ منٹ پکائیں۔


پھر آخر میں ابلے ہوئے چنے ڈالیں اور ڈھکن سے ڈھانپ کر دس سے پندرہ منٹ پکائیں۔


ا ب سبز مرچوں، دھنیا اور ادرک سے گارنش کر کے سرو کریں۔


تیار ی کا وقت: 15-20منٹ


پکانے کا وقت: 40-45منٹ


افراد: 3-4