Fish Fry With Tartar Sauce Recipe

Fish Fry With Tartar Sauce Recipe
Fish Fry With Tartar Sauce Recipe

Urdu And English


Ingredients:

2 kg Rahu fish (4 large pieces)

1 cup Gram flour

Salt to taste

2 tbsp Lemon juice

2 tbsp All-purpose flour

1/2 tsp Carom seeds

2 tbsp Ginger garlic paste

1 tbsp Red chili flakes

1 tsp Turmeric powder

2 tbsp Green chili paste

2 Eggs

1 tsp Garam masala powder

1 tbsp Coriander powder

1 tsp Cumin powder

1 tsp Paprika

1 cup Vinegar

1 pinch Yellow food color

Ingredients for tartar sauce:

1 cup Mayonnaise

Salt to taste

1 tbsp Lemon juice

1/4 cup Cucumber (chopped)

1/4 cup Carrots (chopped)

2 tbsp Green onion (chopped)

Directions for fish:

In a bowl dip fish pieces in vinegar, carom seeds and salt. Wash it, pat dry and set aside.

In a separate bowl add gram flour, lemon juice, flour, salt, ginger garlic paste, chili flakes, red chili powder, turmeric powder, green chili paste, eggs, garam masala powder, coriander powder, cumin powder, paprika, 

food color.

Add water as required and mix all these ingredients well to get a fine paste.

Marinate fish pieces in the marination mixture and keep in fridge for at least 4 hours.

Heat oil in a pan and fry fish in it on medium low flame until golden brown. Your fish is ready.

Directions for tartar sauce:

In a bowl add mayo, lemon juice, salt, carrots, cucumber and green onion.

Mix all them well. Your sauce is ready. Serve with fish and enjoy.

Preparation Time:10 minutes

Cooking Time:25 minutes

Serve:3-4 persons


اجزاء:

رہومچھلی 2کلو

بیسن 1کپ

نمک حسبِ ذائقہ

لیموں کا رس 2کھانے کے چمچ

میدہ 2کھانے کے چمچ

اجوائن آدھا چائے کا چمچ

ادرک لہسن پیسٹ 2کھانے کے چمچ

کٹی لال مرچ 1کھانے کا چمچ

ہلدی پاؤڈر 1چائے کا چمچ

سبز مرچ پیسٹ 2کھانے کے چمچ

انڈے 2عدد

گرم مصالحہ پاؤڈر 1چائے کا چمچ

دھنیا پاؤڈر 1کھانے کا چمچ

ذیرہ پاؤڈر 1چائے کا چمچ

پیپریکا 1چائے کا چمچ

سرکہ 1کپ

پیلا کھانے کا رنگ 1چٹکی

ٹارٹر سو س کے اجزاء:

مایونیز 1کپ

نمک حسبِ ذائقہ

لیموں کا رس 1کھانے کا چمچ

کھیرا 1چوتھائی کپ

گاجریں 1چوتھائی کپ

سبز پیاز 2کھانے کے چمچ

مچھلی بنانے کی ترکیب:

ایک باؤل میں مچھلی کے پیس، سرکہ، اجوائن اور نمک ڈال کر اچھی طرح دھوئیں اور سائیڈ
 پر رکھ دیں۔

اب ایک دوسرے باؤل میں بیسن، لیموں کا رس، میدہ، نمک، ادرک لہسن پیسٹ، کٹی لا ل مرچ، لال مرچ پاؤڈر، ہلدی پاؤڈر، سبز مرچ پیسٹ، انڈے، گرم مصالحہ پاؤڈر، دھنیا پاؤڈر، ذیرہ پاؤڈر، پیپریکا، کھانے کا رنگ او ر حسبِ ضرروت پانی ڈال کرتمام اجزا اچھی طرح مکس کریں۔

پھر مچھلی کو میرینیشن مکسچر میں اچھی طرح میرینیٹ کر لیں اور چار گھنٹے کے لئے فریج میں رکھ دیں۔

اب ایک پین میں کھانے کا تیل گرم کر کے اس میں درمیانی ہلکی آنچ پر مچھلی گولڈن براؤن ہونے تک فرائی کر لیں۔

ٹارٹر سوس بنانے کی ترکیب:

ایک باؤل میں مایونیز، لیموں کا رس، نمک، گاجریں، کھیرا اور سبز پیاز ڈا ل کر تمام اجزا اچھی طرح مکس کریں، سوس تیار ہے۔

تیاری کا وقت :10 منٹ

پکانے کا وقت :25 منٹ

افراد :افراد 3-4