Butterfly Chicken Recipe

Butterfly Chicken Recipe
Butterfly Chicken Recipe

Urdu And English




Ingredients for chicken:

1/2 kg Chicken boneless (cubes)

1 Egg (beaten)

2 tbsp All-purpose flour

2 tbsp Corn flour

Salt to taste

1 tsp Black pepper

1 tbsp Red chili flakes

2 tbsp Lemon juice

1 tbsp Vinegar

1 tsp Soya sauce

1 tbsp Ginger garlic paste

2 tbsp Corn flour

1 cup Water

1 tsp Salt

Ingredients for garlic parmesan dip:

1 tbsp Garlic paste

1 tbsp Olive oil

1 cup Mayonnaise

1 tsp Sugar

1/2 cup Parmesan cheese

1 tsp Vinegar

2 tsp Lemon juice

1 tsp Black pepper

Salt to taste

1 tsp Red chili flakes

1 tsp Basil (fresh)

1 tsp Thyme dried

1 tbsp Ketchup

Ingredients for assembling:

3 Potatoes

1 Samosa dough

Directions:

In a bowl, mix corn flour, water, salt and make a slurry. 

Cut thin slices of potatoes and dip them in this slurry for 10 minutes.

In a bowl, mix egg, corn flour, flour, salt, black pepper, red chili powder, lemon juice, vinegar, soya sauce, ginger garlic paste and marinates chicken cubes in it for 10 to 15 minutes.

Roll out the dough ball into thin sheet, cut out small circles out of it and set aside.

Directions for garlic parmesan dip:

In a bowl, add garlic paste, olive oil, mayonnaise, sugar, Parmesan cheese, vinegar, lemon juice, black pepper, salt, red chili flakes, basil, thyme and ketchup.

Mix all these ingredients well and set aside, your dip is ready.

Assembling:

Take one potato slice, fold it halfway making a taco like shape, put one chicken cube in it and secure them by pricking a toothpick between. Repeat the same step for dough.

Heat oil in a frying pan and deep fry until chicken is cooked and crispy.

Serve hot with garlic parmesan dip and enjoy.

Preparation Time:10 minutes

Cooking Time:15 minutes

Serve:6 persons


چکن کے اجزاء:

چکن بون لیس آدھا کلو

پھینٹا ہوا انڈہ 1عدد

میدہ 2کھانے کے چمچ

کارن فلور 2کھانے کے چمچ

نمک حسبِ ذائقہ

کالی مرچ 1چائے کا چمچ

لال مرچ پاؤڈر 1کھا نے کا چمچ

لیموں کا رس 2کھانے کے چمچ

سرکہ 1کھانے کا چمچ

سویا ساس 1چائے کا چمچ

ادرک لہسن پیسٹ 1کھانے کا چمچ

کارن فلور 2کھانے کے چمچ

پانی 1کپ

نمک 1چائے کا چمچ

گارلِک پامیزن ڈِپ اجزاء:

لہسن پیسٹ 1کھانے کا چمچ

زیتون کا تیل 1کھانے کا چمچ

مایونیز 1کپ

چینی 1چائے کا چمچ

پامیزن چیز آدھا کپ

سرکہ 1چائے کا چمچ

لیموں کا رس 2چائے کے چمچ

کالی مر چ 1چائے کا چمچ

نمک حسبِ ذائقہ

کٹی لال مرچ 1چائے کا چمچ

تازہ بیزل 1چائے کا چمچ

خشک تھائم 1چائے کا چمچ

کیچپ 1کھانے کا چمچ

اسمبلنگ کے اجزاء:

آلو 3عدد

سوسہ ڈو 1عدد

ترکیب:

ایک باؤل میں میدہ، پانی اور نمک ڈال کر مکسچر بنا لیں اور آلوؤں کو کاٹ کر دس منٹ کے
 لئے اس میں بھگو دیں۔

اب ایک باؤل میں انڈہ، کارن فلار، نمک، کالی مرچ، لال مرچ پاؤڈر، لیموں کا رس، سرکہ، سویا ساس، ادرک لہسن پیسٹ ڈال کر اچھی طرح مکس کر لیں۔

پھراس میں چکن کیوبز کو دس سے پندرہ منٹ کے لئے میرینیٹ کر لیں۔

اب ڈو کو بیل کر کسی گول سانچے کی مدد سے ڈو کو گولائی میں کاٹ لیں۔

گارلِک پامیزن ڈِپ ترکیب:

ایک باؤل میں ادرک لہسن پیسٹ، زیتون کا تیل، مایونیز، چینی، پامیزن چیز، سرکہ، لیموں کا رس، کالی مر چ، نمک، کٹی لال مرچ، بیزل، تھائم اور کیچپ ڈال کر اچھی طرح مکس کر لیں۔

اسمبلنگ ترکیب:

ایک آلو لے کر اسے آدھا موڑ لیں اور اس کے درمیان میں چکن کیوب رکھ کر ٹوتھ پِک کی مدد سے اسے پیرو لیں۔

اب ایک پین میں کھانے کا تیل گرم کر کے اس میں بٹرفلائے چکن فرائی کر لیں جب تک کرسپی ہوجائے۔

گارلِک پامیزن ساس کے ساتھ گرما گرم بٹر فلائے چکن سرو کریں۔

تیاری کا وقت :10 منٹ

پکانے کا وقت :15 منٹ

افراد :افراد 6