Butter Chicken Tikka Recipe

Butter Chicken Tikka Recipe
Butter Chicken Tikka Recipe

Urdu And English


Ingredients for marination:

1/2 kg Chicken boneless (cubes)

2 tbsp Butter (melted)

1/4 cup Yogurt

2 tbsp Tomato ketchup

1 tbsp Cashew paste

1 tsp Fenugreek (dried)

1/2 tsp Garam masala

2 tbsp Cream

1 tsp Red chili powder

1 tsp Turmeric

1/2 tsp Coriander powder

1/2 tsp Cumin powder

1 tbsp Ginger garlic paste

Salt to taste

Ingredients for sauce:

1 tbsp Butter

1 cup Leftover marination

1 tbsp Chili garlic sauce

1/2 tbsp Tabasco sauce

Directions for skewers:

In a bowl mix chicken cubes, butter, yogurt, tomato ketchup, cashew paste, fenugreek, garam masala, cream, red chili powder, turmeric, coriander powder, cumin powder, ginger garlic paste and salt.

Marinate for 1 to 2 hours, take wooden skewers and thread chicken cubes on them.

Grease a grill pan, place wooden skewers on top and cook chicken skewers each side for 5 to 7 minutes.

Take a pan melt butter, add leftover marination, chili sauce, tobacco and cook for 5 to 6 minutes.

Your sauce is ready. Drizzle on prepared skewer and serve.

Preparation time: 10-15 minutes

Cooking time: 20-25 minutes

Serving: 3-4 persons


بٹر چکن تکہ ریسپی

میرینیشن کے اجزاء:

چکن بون لیس آدھا کلو

مکھن 2کھانے کے چمچ

دہی 1چوتھائی کپ

ٹماٹر کیچپ 2کھانے کے چمچ

کاجو پیسٹ 1کھانے کا چمچ

خشک میتھی 1چائے کا چمچ

گرم مصالحہ آدھا چائے کا چمچ

کریم 2کھانے کے چمچ

لال مرچ پاؤڈر 1چائے کا چمچ

ہلدی 1چائے کا چمچ

دھنیا پاؤڈر آدھا چائے کا چمچ

ذیرہ پاؤڈر آدھا چائے کا چمچ

ادرک لہسن پیسٹ 1کھانے کا چمچ

نمک حسبِ ذائقہ

سوس بنانے کے اجزاء:

مکھن 1کھانے کا چمچ

بچی ہوئی میرینیشن 1کپ

چِلی گارلِک سوس 1کھانے کا چمچ

تبیسکو سوس آدھا کھانے کا چمچ

ترکیب:

ایک باؤل میں چکن کے ٹکڑے، مکھن، دہی، ٹماٹر کیچپ، کاجو پیسٹ، میتھی، گرم مصالحہ، کریم، لال مرچ پاؤڈر، ہلدی، دھنیا پاؤڈر، ذیرہ پاؤڈر، ادرک لہسن پیسٹ اور نمک ڈال کر اچھی طرح مکس کرکے ایک سے دو گھنٹے کے لئے میرینیٹ کرلیں اور لکڑی کی سیخوں پر میرینیٹ کیا ہوا چکن لگا دیں۔

اب ایک گرِل پین کو گریس کر کے اس پر چکن سیخیں رکھیں اور دونوں سائیڈوں سے اچھی طرح پانچ سے سات منٹ پکائیں۔

پھر ایک پین میں مکھن پگھلا کر بچی ہوئی میرینیشن، چِلی سوس اور تبیسکو سوس ڈال کرپانچ سے چھ منٹ پکائیں۔

مزیدار بٹر چکن تکہ تیار ہے۔

تیاری کا وقت: 10-15منٹ

پکانے کا وقت: 20-25منٹ

افراد: 3-4