Aloo Palak Recipe

Aloo Palak Recipe
Aloo Palak Recipe

Urdu And English


Ingredients:


1kg Spinach

4 Potatoes (cubes)

1 cup Onion (chopped)

1 cup Tomatoes (blended)

1 tbsp Ginger garlic paste

3 Green chilies

3-4 Black cloves

1 Cinnamon stick

1 Bay leaf

1 tsp Turmeric

1/2 tsp Garam masala

1 cup Ghee

1 cup Fenugreek leaves (dry)

Salt to taste

1/2 tsp Cumin

8-10 Black pepper whole 1/2 tsp Red chili flakes

4-5 Dry red chilies

1 cup Milk

Directions:


In a pot add spinach, water and boil it for 5 to 8 minutes.

Then to secure spinach color dip in ice cold water for a minute.

Drain it, add spinach and green chilies in a blender and blend until smooth.

In a pan heat ghee, then cook onion in it until translucent.

Add ginger garlic paste, cumin seeds and cook for a minute.

Then add tomato puree, whole spices, salt, turmeric, red chili powder, 

and cook for 8 to 10 minutes.

Then add blended spinach, garam masala and cook for 10 minutes at least.

Then add potatoes and cook for 5 to 6 minutes.

Add dry fenugreek, mix. Then add milk and mix again.

Cover and cook for 10 minutes until ghee separates and potatoes are cooked.

Then add milk and cook for 5 more minutes.

In separate pan heat oil, add red whole chilies and fry for 1 to 2 minutes.

Pour it on top of your aloo palak and serve with rice or roti.

Preparation Time:40-45 minutes

Cooking Time:15-20 minutes

Serve:4-5 persons



اجزاء:

پالک 1کلو

ّآلو 4عدد

پیاز 1کپ

ٹماٹر 1کپ

ادرک لہسن پیسٹ 1کھانے کا چمچ

سبز مرچیں 3عدد

کالی لونگ 3-4عدد

ادرچینی 1عدد

کڑی پتا 1عدد

ہلدی 1چائے کا چمچ

گرم مصالحہ آدھا چائے کا چمچ

گھی 1کپ

خشک میتھی کے پتے 1کپ

نمک حسبِ ذائقہ

ذیرہ آدھا چائے کا چمچ

ثابت کالی مرچ 08-10عدد

کٹی لال مرچیں آدھا چائے کا چمچ

خشک لال مرچیں 4-5عدد

دودھ 1کپ

ترکیب:

ایک پین میں پالک اور پانی ڈال کر پانچ سے آٹھ منٹ ابال لیں۔

پالک کا رنگ برقرار رکھنے کے لئے ٹھنڈے پانی میں بھگو کر رکھ دیں۔

اب پالک کو ٹھنڈے پانی سے نکال کر بلینڈر میں ڈالیں اور ساتھ ہی سبز مرچیں ڈال کر اچھی طرح بلینڈ کر لیں۔

پھر ایک پین میں گھی گرم کر کے اس میں پیاز تھوڑی دیر پکا لیں۔

اب اس میں ادرک لہسن پیسٹ اور ذیرہ ڈال کر ایک منٹ پکائیں۔

پھر اس میں پسے ہوئے ٹماٹر، ثابت مصالحے، نمک، ہلدی اور لال مرچ پاؤڈر ڈال کر آٹھ سے دس منٹ پکائیں۔

اب اس میں بلینڈ کی ہوئی پالک اور گرم مصالحہ ڈال کر دس منٹ پکائیں۔

پھر اس میں ٹماٹر ڈال کر پانچ سے چھ منٹ پکائیں۔

اب اس میں میتھی اور دودھ ڈال کر اچھی طرح مکس کریں۔

پھر ڈھکن سے ڈھک کر دس منٹ پکائیں یا جب تک تیل علیحدہ ہو جائے۔

اب اس میں دودھ ڈال کر پانچ منٹ پکائیں۔

پھر ایک الگ پین میں کھانے کا تیل گرم کریں اور ثابت لال مرچیں ڈال کر ایک سے دو منٹ فرائی کریں۔

اب اس کو تیار کی ہوئی آلو پالک پر ڈالیں اور چاول یا روٹی کے ساتھ سرو کریں۔

تیاری کا وقت :15-20 منٹ

پکانے کا وقت :40-45 منٹ

افراد :افراد 4-5