Alfredo Chicken Pizza Recipe

Alfredo Chicken Pizza Recipe
Alfredo Chicken Pizza Recipe

Urdu And English




Ingredients for pizza dough:

2 cups All-purpose flour

1 tbsp Yeast

1/2 tsp Salt

1 tbsp Sugar

2 tbsp Oil

Ingredients for chicken marination:

1/2 kg Chicken boneless

Salt to taste

1 tsp Black pepper

1/2 tso Oregano

1 tbsp Soy sauce

1/2 tsp Red chili flakes

1 tbsp Oil

Ingredients for white sauce:

1 tbsp Butter

2 tbsp All-purpose flour

1 tbsp Garlic

1/2 tsp Red chili flakes

1 cup Cream

2 cup Milk

1/4 cup Parmesan cheese

Salt to taste

1/2 tsp Black pepper powder

1 tsp Oregano

Ingredients for topping:

Mozzarella cheese as required

Cheddar cheese as required

Tomatoes as required

Baby spinach as required

Oregano for sprinkle

Mushroom as required

Directions for chicken:

In a bowl mix salt, black pepper, oregano, soy sauce, oil and chili flakes.

Marinate chicken cubes in it for 15 to 20 minutes.

Heat oil in a pan and cook chicken until fully cooked for 5 to 8 minutes.

Your chicken topping is ready, set aside.

Directions for white sauce:

In a pan add butter, flour, garlic and sauté for a minute.

Then add milk, black pepper, oregano, chili flakes, salt and cook for 3 to 4 minutes.

Lastly add parmesan cheese and cook until it’s in thick consistency.

Directions for dough:

In a bowl add flour, yeast, sugar, oil and knead soft tacky pizza dough.
Let it proof for about 15 to 20 minutes in a warm place until double in size.

Divide dough in four equal parts. Make ball like shapes from each part.

Roll it out with help of a rolling pin. Place it on a greased baking dish.

Now prick it with help of a fork then spread white sauce on it.

Top it with cooked chicken, mozzarella cheese, cheddar cheese, tomatoes, baby spinach, and mushroom. Sprinkle oregano in last.

Bake in a preheated oven for 10 to 15 minutes at 180 degrees.

Your alfredo pizza is ready to serve.

Preparation Time:15-20 minutes

Cooking Time:25-30 minutes

Serve:2-3 persons


پیزا ڈو بنانے کے اجزاء:

میدہ 2کپ

خمیر 1کھانے کا چمچ

نمک آدھا چائے کا چمچ

چینی 1کھانے کا چمچ

کھانے کا تیل 2کھانے کے چمچ

چکن میرینیشن بنانے کے اجزاء:

چکن بون لیس آدھا کلو

نمک حسبِ ذائقہ

کالی مرچ 1چائے کا چمچ

اوریگانو آدھا چائے کا چمچ

سویا سوس 1کھانے کا چمچ

کٹی لال مرچ آدھا چائے کا چمچ

وائٹ سوس بنانے کے اجزاء:

مکھن 1کھانے کا چمچ

لہسن 1کھانے کا چمچ

کٹی لال مرچیں آدھا چائے کا چمچ

کریم 1کپ

دودھ 2کپ

پامیزن چیز 1چوتھائی کپ

نمک حسب ذائقہ

کالی مرچ پاؤڈر آدھا چائے کا چمچ

اوریگانو 1چائے کا چمچ

ٹوپنگ کے اجزاء:

موزریلا چیز حسبِ ضرورت

چیڈر چیز حسبِ ضرورت

پالک حسبِ ضرورت

اوریگانو چھڑکنے کے لئے

مشروم حسبِ ضرورت

چکن بنانے کی ترکیب:

ایک باؤل میں نمک، کالی مرچ، اوریگانو، سویا سوس اور کٹی لال مرچ ڈال کر اچھی طرح مکس کریں اور چکن کو اس میں پندرہ سے بیس منٹ میرینیٹ کر لیں۔

اب ایک پین میں کھانے کا تیل گرم کر کے اس میں چکن پانچ سے آٹھ منٹ پکا لیں، چکن ٹوپنگ تیار ہے۔

وائٹ سوس بنانے ک ترکیب:

ایک پین میں مکھن اور لہسن ڈال کر ایک منٹ بھون لیں۔

اب اس میں دودھ، کالی مرچ، اوریگانو، کٹی لال مرچیں اور نمک ڈال کر تین سے چار منٹ پکائیں۔

پھر آخر میں اس میں پامیزن چیز ڈال کر اچھی طرح پکائیں۔

ڈو بنانے کی ترکیب:

ایک باؤل میں میدہ، خمیر،چینی اور کھانے کا تیل ڈال کر نرم ڈو گوندھ لیں اورپندرہ سے بیس منٹ گرم جگہ پر رکھ دیں۔

اب ڈو کو چار برابر حصوں میں کاٹ لیں اور پیڑے بنا لیں۔

پھر پیڑوں کو بیل کر گریس کی ہوئی بیکنگ ڈِش میں رکھیں۔

اب کانٹے سے اس پر نشان لگائیں اور وائٹ سوس پھیلا دیں۔

پھر اس پر پکا ہوا چکن، موزریلا چیز، چیڈر چیز، ٹماٹر، پالک اور مشروم ڈال کر اوریگانو
 چھڑک دیں۔

اب پہلے سے گرم اوون میں ایک سو اسی کے درجہ حرارت پر دس سے پندرہ منٹ بیک کر لیں۔

مزیدار الفریڈو پیزا تیار ہے۔

تیاری کا وقت :15-20 منٹ

پکانے کا وقت :25-30 منٹ

افراد :افراد 2-3